2023-04-25

Balandžio 24 dieną šiltoje ir jaukioje Zapyškio restorano SCENA aplinkoje vietiniai žmonės kartu su istorikais, gastronomijos paveldo tyrinėtojais Rimvydu ir Anželika Laužikais skleidė vieną po kito mūsų kulinarinio paveldo puslapius ir ieškojo, kuo lietuvių virtuvė praturtino Europą.
Pasirodo ne tik mes vežėmės įvairius produktus iš Europos, mokėmės gaminti, bet ir lenkai, vokiečiai, prancūzai mokėsi iš mūsų. Ir dabar kitų tautų virtuvėse yra daug patiekalų, atkeliavusių iš Lietuvos – bene populiariausias iš jų – šaltanosiai! Be abejo, gerai žinomi ir lietuviški rūkyti gaminiai (kumpis, skilandis), o beigelis iškeliavęs iš Lietuvos į Ameriką, tapo pasaulietiniu kepiniu, kurio kilmės beveik niekas nebepamena!
Lietuvių kulinarijos istorijoje minima ne tiek daug vardinių patiekalų – Tiškevičiaus koldūnai, Radvilų valgiai. Tačiau sklaidant senąsiais receptų knygas buvo rastas ir 19 a. užrašytas Sapiegų zrazų receptas. Šis valgis gaminamas pagal senąsias, barokines maisto gaminimo taisykles: imama jautiena, kuri gardinama rūkytais lašinukais, kad nebūtų sausa. Jautienos gabalėliai, prismaigstyti rūkytų lašinukų, apkepinami, o tada troškinami su pakepintais svieste šampinjonais ir svogūnais, pridedama bulvių, paskaninama grietine. Tik didikai galėjo leisti sau gaminti valgius iš tokių produktų! Tokių zrazų vakar galėjome paragauti ir mes!
Dėkojame visiems susirinkusiems, Rimvydui ir Anželikai Laužikams, restorano SCENA vadovei Aistei Venskutonienei ir restorano darbuotojams už puikią istorinę degustaciją Zapyškyje!
Dalinamės su jumis keliomis renginio akimirkomis.

Teksto autorė Daiva Dmuchovska
Nuotraukų autorės Eglė Burbaitė ir Daiva Dmuchovska